Varaa ilmainen tutustumistreeni tästä

Liikuntapolku

Kontti Liikuntapolku

Kontti Valmennuskeskuksessa on tarjolla runsaasti erilaisia ryhmävalmennustunteja mutta näistä järkevän harjoittelukokonaisuuden koostaminen voi olla monille hankalaa. Siksi Kontin valmentajat haluavat tarjota Konttilaisille apua oman viikko-ohjelman suunnittelussa. Apu tulee Liikuntapolun muodossa. Liikuntapolku on Kontin valmentajien kehittämä ainutlaatuinen konsepti, jolla ryhmävalmennuksista saadaan ohjelmoitua henkilökohtaisia tavoitteita tukeva harjoittelukokonaisuus. Liikuntapolku on todella hyödyllinen lisäpalvelu kehittävän ja tuloksia tuottavan harjoittelun suunnittelussa mutta voit toki aina myös suunnitella harjoittelusi itse tai käydä tunneilla ilman sen tarkempaa suunnitelmaa.

Liikuntapolku toteutetaan käytännössä noin puolen vuoden jaksoissa, jotka koostuvat viidestä viiden viikon syklistä. Asiakas miettii itse, tarvittaessa valmentajan avulla, mitkä ovat hänen tavoitteensa ja montako kertaa viikossa hän pystyy harjoittelemaan. Tämän jälkeen jäsensivuilta löytyvä liikuntapolkukone osaa kertoa minkälaista polkua asiakkaan kannattaa lähteä kulkemaan. Liikuntapoluissa harjoittelua on mietitty usealta eri kantilta mutta olennaista on, että

  • Jokainen harjoitus ei ole raskas vaan myös kevyt harjoittelu kuuluu kaikkiin Liikuntapolkuihin
  • Rankempaa harjoittelua varten pitää rakentaa ensin pohjaa asteittain kovenevalla harjoittelulla
  • Harjoittelun painopistettä/intensiteettiä vaihdellaan välillä, jotta harjoittelu olisi monipuolista ja mielekästä

Liikuntapolkukoneella rakennettu Liikuntapolku toimii eräänlaisena lähtöpisteenä, jota voidaan vielä muokata erilaiseksi yhdessä valmentajan kanssa. Kontin valmentajat ovatkin käytettävissäsi Liikuntapolkua rakennettaessa ja sitä kulkiessasi.

40 vuotta
Janne

Janne on käynyt on/off tyyppisesti salilla viimeisinä vuosina mutta tuloksia ei oikein synny ja yksin treenaaminenkin on Jannen mielestä tylsää. Suurin osa päivästä menee istuessa, niin töissä kuin kotona, minkä seurauksena ryhti on huonontunut, niska- ja hartiaseutu ovat jumissa ja kaikki kaupassa käyntiä raskaampi tuntuu haastavalta. Janne haluaisi kasvattaa lihasmassaa ja saada nuoruuden jälkeen hukkuneen liikunnan ilon ja urheilullisemman vartalon takaisin. Janne on valmis harjoittelemaan 3-4 kertaa viikossa.

Aloituskurssin käyminen yleensä on hyvä ensimmäinen askel, mutta jos tekniikat kuitenkin ovat jo hallussa, voi aloituskurssin jättää välistä ja siirtyä suoraan muille tavoitteita tukeville tunneille. Anatomisen perustan tunnit sopivat Jannelle aluksi kuin nyrkki silmään. Näillä tunneilla tehdään voimaharjoittelua mutta tähän on lisätty kehonhallintaa ja liikkuvuutta ja tavoitteena onkin tasoittaa puolieroja, päästä jumeista eroon mutta samalla myös vahvistaa kehoa. Koska Jannen tapauksessa liikkuminen ei ole ollut säännöllistä ja jumeja löytyy, kannattaa anatomisen perustan sykli käydä kaksi kertaa läpi ennen kuin Janne siirtyy voimatunneille.

Tämän lisäksi Janne käy ensimmäisessä syklissä 1-2 kertaa viikossa palauttavalla tunnilla ja toisessa syklissä hän lisää viikko-ohjelmaan liikuntatunnin, jolla haastetaan kehoa hieman erilaisilla liikkeillä ja vauhdilla.

Kahden ensimmäisen syklin jälkeen Janne vaihtaa anatomisen perustan tunnit voimaharjoitteluun, koska hänellä on tavoitteena lihasmassan kasvatus. Liikuntapolun viimeisellä kahdella syklillä liikuntatunti poistuu Jannen viikko-ohjelmasta ja tilalle tulee MetKontti-tunti tuomaan erilaista ärsykevaihtelua ja rähinää. MetKontti on crosstraining-tunti, jossa yhdistellään rankempaa kestävyysharjoittelua voimaharjoitteluun.

Jannen esimerkkisyklit

1 sykli: Anatominen perusta x 2 + Aerobinen x 1-2

2 sykli: Anatominen perusta x 2 + Liikuntatunti x 1 + Aerobinen x 0-1

3 sykli: Voima x 2 + Liikuntatunti x 1 + Aerobinen x 0-1

4 sykli: Voima x 2 + MetKontti x 1 + Aerobinen x 0-1

5 sykli: Voima x 2 + MetKontti x 1 + Aerobinen x 0-1

58 vuotta
Terttu

 

Tertulla ei ole aiempaa kokemusta ohjatusta liikunnasta, mutta hän käy säännöllisesti kävelyllä ja tekee pihatöitä. Terttu on valmis käymään kuntosalilla 2-3 kertaa viikossa ja päätavoitteena on hyvinvointi ja toimintakyvyn parantaminen. Toinen polvi ja selkä vihoittelevat viikoittain.

Tertun kannattaa ensimmäiseksi käydä neljän viikon mittainen aloituskurssi, jossa tutustutaan tunneilla käytettäviin tekniikoihin ja valmistetaan kehoa tulevaa harjoittelua varten. Seuraava sykli koostuu anatomisen perustan tunneista, joilla kehoa vahvistetaan ja pyritään pääsemään eroon mahdollisista jumeista ja vaivoista. Tämän jälkeen seuraavat kaksi sykliä Terttu käy kaksi kertaa viikossa voimatunnilla, jotka toimivat hyvänä lisänä aktiiviseen elämään. Viimeisessä syklissä voimaharjoittelun määrä tiputetaan yhteen ylläpitävään harjoitukseen viikossa ja lisätään viikkoon Fysio-tunti, jossa harjoitellaan kehonkäyttöä ja oikeiden lihasten aktivointia fysioterapeutin opastuksessa.

Tertun esimerkkisyklit

1 sykli: Aloituskurssi x 2 + Aerobinen x 0-1

2 sykli: Anatominen perusta x 2 + Aerobinen x 0-1

3 sykli: Voima x 2 + Fysio x 0-1

4 sykli: Voima x 2 + Fysio x 0-1

5 sykli: Voima x 1 + Fysio x 1 + Aerokontti x 0-1

Tertun ei kannata turhaan murehtia vaivoistaan etukäteen vaan ne huomioidaan harjoittelussa aina tapauskohtaisesti. Liikkeitä vaihdetaan tarpeen mukaan ja pyritään löytämään Tertulle sopivat liikevariaatiot. Monet vaivat ja kolotukset helpottavat monipuolisen harjoittelun avulla, mutta jos näin ei käy, asiakas ohjataan eteenpäin Kontin fysioterapeutille hakemaan lisäapua.